Vill se öppenhet från Swedfund om Sierra Leone

Medium_2277916_209_118

Sveriges Radio | onsdag 02 maj 2012

Vill se öppenhet från Swedfund om Sierra Leone

Biståndsminister Gunilla Carlsson vill att Swedfund öppet delar med sig av resultaten, när organisationen själv granskar situationen i Sierra Leone. Efter Ekots rapportering, om att biståndsorganisationens investeringar i landet orsakar vattenbrist och hunger för fattiga, ska Swedfund besöka landet och se över de investeringar som gjorts i ett etanolprojekt.

"Vi har nu förtydligat vad vi har för förväntningar"

– Om det som Ekot rapporterar stämmer, så är det förfärligt och det är därför som jag nu ser fram emot en heltäckande bild av detta. Jag välkomnar att Swedfund kommer att titta på det här, säger Gunilla Carlsson.

Det här är inte första gången som Swedfunds investering leder till att fattiga får det sämre. Hur ser du på ditt ansvar?

–  Jag har ett ansvar och jag har nu, i samband med den bolagsstämma som nyligen var i Swedfund, förtydligat styrningen av Swedfund, för att just se till att deras kärnauppdrag, att bidra till privatsektorutveckling, sker på ett bra sätt.

Kommer vi att få läsa den rapport som Swedfund ska göra i Sierra Leone?

– Ja, det hoppas jag. Det är bolaget som fattar beslut om bolagets verksamhet, men vi har nu förtydligat vad vi har för förväntningar på bolaget och dess styrelse, kring att vara öppna med information.

Swedfund meddelar i dag att organisationen ska göra en egen granskning av situationen i Sierra Leone, där bolaget investerat 90 miljoner i bioenergiföretaget Adfdax bioenergy.

Företaget har i projekt tagit över odlingsmark från bönder, som drabbats av allvarliga missförhållanden som följd.

Miljöpartiets språkrör, Åsa Romsom, vill att Sverige griper in för att hjälpa de som drabbats.

Socialdemkraternas biståndspolitiske talesperson, Kenneth G Forslund vill att Swedfund sätter press på företaget, för att omförhandla villkoren för jordbrukarnas markavtal.


Tidigare  i Ekot:
► Svenska investeringar används till land grabbing
► Swedfund varnades för projekt redan i december

 • Who's involved?

  Whos Involved?


 • 14 Jun 2024 - US theatres & online
  Public release of "The Grab"
 • Languages  Special content  Archives


  Latest posts